38/151 Form Trapez

Daha çok estetik görünüme önem verilen tonoz çatı uygulamalarında da tek kat trapezler kullanılmaktadır. Proje değerlerine uygun olarak, tek kat trapezler bükülmekte ve tonoz kaplamasına uygun hale gelmektedir. Bu işlemlerin yapılabilmesi için tonoz çatının yay uzunluğu ve yay açısı yeterli olmaktadır.

 

Çelik, dayanıklılık, esneklik, güçlülük, ağırlık oranı ve ekonomik olma özelliklerini içerdiği için çatı ve cephe kaplamasında kullanılan trapez malzeme için ideal bir ham maddedir.

 

Çelik, çatı ve cephe trapez levhaların yapımında kullanılan en güçlü ve en sert malzemelerden biridir. Bundan dolayı çelik kaplama trapezlerin et kalınlıkları diğer alternatif malzemelere göre daha ince tutulabilir. (örnek vermek gerekirse 0.40 mm, 0.70 mm arası) çelik malzemenin diğer malzemelerden yoğun olması dolayısıyla kaplama trapezlerinin birim m² ağırlıkları alternatif hafif kaplama malzemelerinden biraz daha ağırdır.

 

Çeliğin elastiklik modülü örneğin alüminyumdan kabaca üç kat daha fazla olmasından dolayı alüminyumdan yapılmış benzer bir trapezden 3 kat daha sert ve mukavim olmaktadır. Bu yüzden aşık mesafesi taşıma güçleri (kar ve rüzgar yükü) alüminyum trapezlerde daha düşük olmalıdır.

 

Sonuç olarak sehim limitleri karşılaştırıldığında çelik için L/150 olan sehim limiti alüminyum için L 90 dır. Bu katsayı çeliğin ne kadar daha mukavim bir malzeme olduğunu göstermeye yeterlidir. Metal kalınlığı, yapılacak uygulamaya göre belirlemek çok önemlidir. Örneğin 0,50mm kalınlıktaki sac genelde standart çatı kaplaması için ön görülen minimum kalınlıktır.

 

Kullandığımız tüm boyalı ve naturel sacların baz malzemelerinde galvaniz kaplama mevcuttur. Galvaniz kaplamalı malzeme, çizildiği veya kenarları kesildiğinde dahi malzemeyi (DKP sacı) paslanmaktan korur ve uzun yıllar işlev görmesini sağlar.